Nyheter

Hos Bergholm lyfter även husvagnsförsäljningen

Nyregistreringen av husbilar fortsätter att öka i rekordtakt.
– Det gäller även för vår del. Vad som skiljer oss från många andra aktörer är att vi tagit stora marknadsandelar då det handlar om försäljningen av husvagnar, säger Patrik Jonsson, försäljningschef på Bergholm i Kristinehamn.

Siffror från branschens riksförbund visar att fler och fler uppskattar den frihet en fritid med husvagn eller husbil innebär.
Antalet nyregistrerade husvagnar för den totala marknaden och perioden januari–oktober ligger kvar på samma nivå som 2016. Då det handlar om husbilar har det ökat med hela 22 procent.
– Den senare siffran stämmer väl överens med den utveckling vi haft under 2017 och vi noterar att vi ökar med samtliga fabrikat i vårt produktutbud. Vad som däremot skiljer oss jämfört med branschen i stort är att vi även kan redovisa en positiv utveckling av husvagnsförsäljningen, säger Patrik Jonsson, försäljningschef på Bergholm.

2016 registrerades under perioden 1 januari–31 oktober 467 stycken.
2017 registrerades under perioden 1 januari–31 oktober 547 stycken.
– Det innebär att vi ökat med 17 procent och därmed tagit marknadsandelar, fortsätter Jonsson.

Företaget i Kristinehamn gör ett nytt rekordår i en bransch som hela tiden växer och utvecklas.
– Vår stora styrka är det breda utbud som via våra återförsäljare erbjuder kunden. Från en Weinsberg-husvagn för någonstans kring 150 000 till en Morelo i det mest exklusiva husbilssegmentet för drygt fem miljoner.

Den modell som stuckit ut allra mest under året då det handlar om efterfrågan och försäljning är italienska CI (Caravans International).
– Vi har nästan fördubblat antalet sålda enheter. 193 registreringar under perioden 1 januari–31 oktober under 2017 att jämföra med 102 förra året.

Vad beror den anmärkningsvärda ökningen på?
– Naturligtvis på en medveten strategi där betydligt fler återförsäljare tagit in den i sitt utbud. Från Luleå i norr till Tomelilla i söder. Dessutom spelar anpassningar som gjorts till vår del av världen, med anpassade planlösningar, exempelvis toalett i bakre delen av fordonet och låga långbäddar, en stor roll. Sedan är den oerhört prisvärd.

En av årets stora höjdpunkter var givetvis Husvagn & Husbil på Elmiamässan i Jönköping, där det tog exakt 63 minuter efter öppnandet till att den första enheten var såld. En affär som skulle följas av ytterligare 166.
– Vi gjorde 2017 vår största satsning under företagets 25-åriga historia och fick en fantastisk respons. Inte minst är det glädjande att den yngre generationen upptäckt den frihet och möjlighet till egna val som det innebär med husvagn eller husbil.

På sommarens Nolia (Umeå)– och höstens Elmiamässa presenterades traditionsenligt även nyheter för 2018.
Patrik Jonsson:
– Ska jag lyfta fram en produkt känns den nya Live-serien från Knaus oerhört spännande. Den finns i tre modeller och erbjuder olika lösningar anpassade efter de behov och faciliteter som önskas.

Efter en framgångsrik säsong laddar Bergholm för ett nytt gott år tillsammans med sina återförsäljare, vilka under Trettonhelgen drar igång på allvar.
– De har gjort ett fantastiskt arbete under 2017 och efter Elmia spurtat med lokala och egna mässor. I takt med att branschen expanderar ser vi fler och fler som satsar genom att exempelvis utveckla eller bygga nya verkstäder samt visningshallar och skapa ytor för olika kundevent samt för att möta den större efterfrågan på eftermarknaden, avslutar Patrik Jonsson.


Lars Bergholm nominerad till ”Entrepreneur of the Year”

Tio finalister återstår i hela Svealand. En av dem kommer att bli regionens ”Entrepreneur of the Year”.
– Givetvis en stor ära att ingå i ett sådant sällskap, oavsett hur det slutar, säger Lars Bergholm, ägare och vd på Bergholm sedan tio år tillbaka.

Han verkar inom en livsstil som hela tiden växer och blir allt populärare. Den totala försäljningen husvagnar och husbilar ökar för varje år. Bergholm i Kristinehamn importerar och förser sina återförsäljare med det senaste och bästa i branschen via en rad olika varumärken.

Efter flera framgångsrika år är Lars Bergholm, vd på företaget, nominerad i Svealand som en av tio finalister i prestigefyllda ”EY Entrepreneur of the Year”.
– Oerhört kul att bli uppmärksammad. Varför vi lyckats så bra? Till en början handlar det om hårt arbete. Sedan är det generellt så att människor i dag satsar på sin fritid. Den behöver inte innebära att du reser speciellt långt bort. Snarare har flexibiliteten, och att var och en kan styra sin egen väg i högre utsträckning, en stor påverkan. Likaså att standarden på våra campingplatser lyfts till helt nya nivåer. Den utökade satsningen på ställplatser, som ger tillgång till exempelvis gästhamnar och golfbanor är också en bidragande orsak, säger Lars och fortsätter:
– Minskad arbetslöshet, god ekonomi och låga räntor spelar också en stor roll. Precis som tillverkarnas syn på att tillgodose olika kunders behov. I dag finns det prisklasser för betydligt fler plånböcker.

Nu vet en nominerad och ishockeyfrälst vd att en spelare aldrig gör ett lag och förklarar ödmjukt:
– Vi firar 25 år 2017. Min far Olle, som startade företaget, brukar stolt säga att en enda person slutat hos oss under alla år och att det är det bästa betyg vi kan få. En god atmosfär präglar såväl oss på Bergholm som alla våra 25 återförsäljare i landet. Sedan handlar just det här om ett individuellt pris. Jag hade dock aldrig blivit nominerad utan min kompanjon och företagets försäljningschef, Patrik Jonsson. Jag hade aldrig kommit på tal utan vår fantastiska och entusiastiska personal.


”Entrepreneur of the Year”, som startade i USA 1986, är en årlig utmärkelse som arrangeras i 60 länder runt om i världen i syfte att stimulera tillväxt samt att profilera och inspirera till entreprenörskap. Priset delas ut regionalt, nationellt och internationellt. Den regionala finalen avgörs på Örebro Slott 23 november, där fyra priser kommer att delas ut.


Bergholm levererar på rekordnivå igen

Årets upplaga av Husvagn & Husbil på Elmiamässan är över. Då kan Bergholm räkna in nya rekordsiffror. 
Dessutom med stolthet skänka 167 000 till välgörande ändamål.

Lyxutrustade husbilar med extra allt eller miljötrendiga husvagnar i mindre format. Årets upplaga av Elmiamässan präglades av mångfald.
– Bredden på besökarnas olika intressen i år är spännande, säger Lars Bergholm, vd på importören Bergholm, sedan Nordens största mässa för husvagnar och husbilar är genomförd för det här året. 
Och den lockade återigen storpublik.
Över 36 000 kom till Elmia och Jönköping. Många av dem besökte den 4 000 kvadratmeter stora monter som Bergholm – en av landets största importörer av husvagnar och husbilar – byggt upp.
Där samlades ett 30-tal återförsäljare från hela landet tillsammans med personal från Bergholm för att visa upp ett antal nyheter för 2018 bland de 80 enheter som ställdes ut.

Vd Lars Bergholm:
– Ska vi tala om trend för året vill jag använda ordet bredd. Vi noterade ett väldigt stort intresse för Morelo, våra husbilar i lyxsegmentet. Men också en stor nyfikenhet på mindre husvagnar, kopplat till ett miljötänk. Många kör i dag hybridbilar vilka har en begränsad dragkapacitet och därmed ökar efterfrågan på lättare fritidsfordon. 

Besökarna i Bergholms monter fick naturligtvis möjlighet att ställa frågor, diskutera upplägg, informeras om alternativ och ta del av kunskap och expertis.
För att sedan åka hem och fundera på ett eventuellt inköp.
Andra slog till direkt under de fem dagar som mässan pågick. 
Det tog exempelvis 63 minuter sedan portarna slagits upp för allmänheten till det att första fordon fått en ny ägare.

Totalt sålde Bergholm, tillsammans med sina återförsäljare, 167 enheter under mässan.
– Ett fantastiskt resultat. Under tre av de fem dagarna var det rekordsiffror för vår del, säger Patrik Jonsson, försäljningschef på Bergholm.

Då familjeföretaget från Kristinehamn, som firar 25-årsjubiluem 2017, gjort till en rutin att skänka 1 000 kronor för varje såld enhet till välgörande ändamål innebär årets succéförsäljning att organisationen Rädda Barnen får 167 000 kronor till sin verksamhet.
– Det är tredje året vi väljer att stödja Rädda Barnen i samband med mässan och totalt har vi haft den stora glädjen att bistå dem med närmare en halv miljon kronor. Jag lovar att det värmer i alla våra hjärtan, avslutar Lars Bergholm.


63 minuter tog det i år…

Husvagn & Husbil på Elmiamässan i Jönköping (6–10 september) – den största i Norden i sitt slag – är igång.

10.00 slogs portarna upp för allmänheten.

Knappt en timme senare var den första enheten såld från Bergholms superdesignade monter.

63 minuter tog det lyckliga köpare att bli innehavare av en Knaus Boxlife 600 Husbil.

Ett rekord att slå 2018.

Totalt sålda enheter senaste åren:

2014: 82.

2015: 124.

2016: 176.Både litet, lätt och lyxigt hos Bergholm på Elmia

I 25 år har Bergholm importerat husvagnar och husbilar.
I 25 år har Bergholm funnits med på Elmia i Jönköping.
Utan tvekan årets höjdpunkt för oss i den här branschen, säger Patrik Jonsson, försäljningschef på det värmländska företaget.

1992 startade Olle Bergholm upp det som skulle komma att utvecklas till en av landets största importörer av husvagnar och husbilar. Sedan dess har familjeföretaget, som idag drivs av sonen Lars Bergholm tillsammans med försäljningschef Patrik Jonsson, varit en trogen gäst på Husvagn & Husbil på Elmia i Jönköping. En mässa som vuxit för varje år.

Den här gången visar Bergholm upp 80 enheter i den 4 000 kvadratmeter stora montern. Naturligtvis är ett stort antal av dem nyheter inför 2018 och med Sveriegpremiär på mässan.

Caraone 740 ICE från Weinsberg. Den familjevänliga husvagnen är anpassad för vårt skandinaviska klimat, bland annat genom vattenburen golvvärme. För den som vill ha äkta kvällsmys under mörka höst– och vinterkvällar går det även att beställa en variant med bekväm loungesoffa och tillhörande konstgjord öppen spis.

Morelo Empire Liner. En dröm till husbil som för cirka fem miljoner kronor innehåller allt man önska sig – plus en del man inte visste behövdes för ett behagligt liv på väg. I bagaget finns det dessutom plats för lilla Porschen eller varför inte en Mini Cooper?

Helt nya Deseo från Knaus finns än så länge bara i ett exemplar och det är med på mässan. Husvagnen är byggd med Knaus nya konstruktionsteknik som gör att vagnen är lätt samt att det finns funktioner man inte trodde var möjliga i en husvagn. Planlösningen passar bra för den aktiva som enkelt kan lasta in både cykel eller motorcykel eftersom hela vagnens bakstycke kan öppnas upp och här finns en inbyggd ramp.

Utöver alla nyheter inför nästa säsong kan man i vanlig ordning:
Umgås med vänner i årets happening.
Uppleva en äkta tysk oktoberfest redan i september.
Göra ett besök och bländas av den exklusiva Morelobyn på mässcampingen.


a

Hitta din närmaste återförsäljare

Våra många återförsäljare finner du i stort sett över hela Sverige. Från Luleå i norr och ända ner till de sydligaste delarna av landet.

Copyright © Bergholm 2018. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar på hemsidan.