Nyheter

På besök hos Knaus Tabberts miljardinvestering

Drygt 1,3 investerade miljarder i sin uppgraderade fabrik. Så möter tyska Knaus Tabbert en explosionsartad efterfrågan av husbilar och husvagnar.
– Deras satsning är verkligen imponerande, säger Patrik Jonsson, försäljningschef på Bergholm.

Bergholm från Kristinehamn, en av landets största importörer av husbilar och husbilar och med 25 återförsäljare i Sverige, har under fyra dagar varit på besök i södra Tyskland och i bayerska Jandelsbrunn, där Knaus Tabbert har sin fabrik.
Som minst sagt expanderar och utvecklar sin verksamhet. Hösten 2017 stod ett nytt center klart för exempelvis tillverkning, konstruktion, utveckling, teknik och utbildning. Där finns också kundcenter, fotostudio och showroom.
I februari 2018 invigdes vidare en andra produktionslina för husbilar och två nya band, som ersatte de tidigare för husvagnar.
Ett multiproduktionsband på 10 000 kvadratmeter, avsett för husbilar, husvagnar och Vans, finns också på plats sedan några månader tillbaka.

Den totala investeringen för uppgraderingen till Jandelsbrunn 5.0 uppgår till 130 miljoner euro.
– Knaus Tabbert har nästan fördubblat antalet producerade och sålda enheter sedan 2014, då de levererade de 13 000 fordon. 2018 hoppas vår leverantör av varumärken som Knaus, Tabbert, T@B och Weinsberg, uppnå 22 800, berättar Patrik Jonsson från Bergholm efter besöket på en av Europas modernaste i sitt slag.
Jonsson fortsätter:
– Under vårt besök har vi, utöver att beskåda den nya och fantastiska produktionsanläggningen, även tittat framåt och i möten diskuterat såväl 2019 som 2020 och 2021.

Den expansion och satsning som Knaus Tabbert genomfört gynnar naturligtvis även den svenska - och skandinaviska - marknaden och därmed Bergholm.
– De möter helt enkelt den ökade efterfrågan som finns. För vår del innebär det förhoppningsvis kortare leveranstider och att det blir enklare att få tag på nya produkter.


Lyckad comeback på Caravan Stockholm

Det har gått några år sedan Morelo senast fanns representerade på Caravan Stockholm. I år var det dags igen och 15-18 februari fanns fyra fina Morelo uppställda i monter A:29 på Kistamässan. Robin Falkenhem är försäljningsansvarig för Morelo Sweden och vi bad honom att berätta lite om mässan.

Hur var det att vara tillbaka?
Det var väldigt kul att medverka på mässan igen och träffa så många människor med intresse för husbilar och fritidslivet. Många är riktiga entusiaster och det är alltid rolig att komma ut och snacka lite husbil! Jag upplevde att det fanns ett stort intresse och vår monter var i princip full av besökare hela dagarna. Många gillar de här premiumbilarna, som har allt det där extra och som är väldigt lyxiga.

Vad tycker ni så här i efterhand?
Med de här produkterna tar det flera månader innan vi kan utvärdera fullt ut men vi är väldigt nöjda med resultatet! Intresset var stort, vi har sått några frön och vi har flera offerter ute.

Hur togs nya Empire emot? 
Som vi hade väntat oss var det många som tyckte att den är oerhört vacker. Den här modellen är ju mer kompakt och lättare än sina föregångare, vilket många uppskattar.

Har du något annat roligt att berätta från Caravan Stockholm?
Flera av våra Morelo-modeller har ju garage där du kan köra in en mindre bil. På mässan hade vi med oss en Mini Cooper för att visa på just detta - det var nog mässans mest fotograferade bil! Det är såklart många som tycker det är spektakulärt att kunna ha en bil i bilen.

Så, vad är på gång framöver för Morelo?
Det är en hel del på gång! En sak vi kan berätta om är att det till modellår 2019 kommer en utveckling av Loft-serien. Då blir det Loft Premium! Tittar vi event-mässigt är det Fritidsmässan i Kristinehamn i maj som är nästa utställning. 


Hos Bergholm lyfter även husvagnsförsäljningen

Nyregistreringen av husbilar fortsätter att öka i rekordtakt.
– Det gäller även för vår del. Vad som skiljer oss från många andra aktörer är att vi tagit stora marknadsandelar då det handlar om försäljningen av husvagnar, säger Patrik Jonsson, försäljningschef på Bergholm i Kristinehamn.

Siffror från branschens riksförbund visar att fler och fler uppskattar den frihet en fritid med husvagn eller husbil innebär.
Antalet nyregistrerade husvagnar för den totala marknaden och perioden januari–oktober ligger kvar på samma nivå som 2016. Då det handlar om husbilar har det ökat med hela 22 procent.
– Den senare siffran stämmer väl överens med den utveckling vi haft under 2017 och vi noterar att vi ökar med samtliga fabrikat i vårt produktutbud. Vad som däremot skiljer oss jämfört med branschen i stort är att vi även kan redovisa en positiv utveckling av husvagnsförsäljningen, säger Patrik Jonsson, försäljningschef på Bergholm.

2016 registrerades under perioden 1 januari–31 oktober 467 stycken.
2017 registrerades under perioden 1 januari–31 oktober 547 stycken.
– Det innebär att vi ökat med 17 procent och därmed tagit marknadsandelar, fortsätter Jonsson.

Företaget i Kristinehamn gör ett nytt rekordår i en bransch som hela tiden växer och utvecklas.
– Vår stora styrka är det breda utbud som via våra återförsäljare erbjuder kunden. Från en Weinsberg-husvagn för någonstans kring 150 000 till en Morelo i det mest exklusiva husbilssegmentet för drygt fem miljoner.

Den modell som stuckit ut allra mest under året då det handlar om efterfrågan och försäljning är italienska CI (Caravans International).
– Vi har nästan fördubblat antalet sålda enheter. 193 registreringar under perioden 1 januari–31 oktober under 2017 att jämföra med 102 förra året.

Vad beror den anmärkningsvärda ökningen på?
– Naturligtvis på en medveten strategi där betydligt fler återförsäljare tagit in den i sitt utbud. Från Luleå i norr till Tomelilla i söder. Dessutom spelar anpassningar som gjorts till vår del av världen, med anpassade planlösningar, exempelvis toalett i bakre delen av fordonet och låga långbäddar, en stor roll. Sedan är den oerhört prisvärd.

En av årets stora höjdpunkter var givetvis Husvagn & Husbil på Elmiamässan i Jönköping, där det tog exakt 63 minuter efter öppnandet till att den första enheten var såld. En affär som skulle följas av ytterligare 166.
– Vi gjorde 2017 vår största satsning under företagets 25-åriga historia och fick en fantastisk respons. Inte minst är det glädjande att den yngre generationen upptäckt den frihet och möjlighet till egna val som det innebär med husvagn eller husbil.

På sommarens Nolia (Umeå)– och höstens Elmiamässa presenterades traditionsenligt även nyheter för 2018.
Patrik Jonsson:
– Ska jag lyfta fram en produkt känns den nya Live-serien från Knaus oerhört spännande. Den finns i tre modeller och erbjuder olika lösningar anpassade efter de behov och faciliteter som önskas.

Efter en framgångsrik säsong laddar Bergholm för ett nytt gott år tillsammans med sina återförsäljare, vilka under Trettonhelgen drar igång på allvar.
– De har gjort ett fantastiskt arbete under 2017 och efter Elmia spurtat med lokala och egna mässor. I takt med att branschen expanderar ser vi fler och fler som satsar genom att exempelvis utveckla eller bygga nya verkstäder samt visningshallar och skapa ytor för olika kundevent samt för att möta den större efterfrågan på eftermarknaden, avslutar Patrik Jonsson.


Lars Bergholm nominerad till ”Entrepreneur of the Year”

Tio finalister återstår i hela Svealand. En av dem kommer att bli regionens ”Entrepreneur of the Year”.
– Givetvis en stor ära att ingå i ett sådant sällskap, oavsett hur det slutar, säger Lars Bergholm, ägare och vd på Bergholm sedan tio år tillbaka.

Han verkar inom en livsstil som hela tiden växer och blir allt populärare. Den totala försäljningen husvagnar och husbilar ökar för varje år. Bergholm i Kristinehamn importerar och förser sina återförsäljare med det senaste och bästa i branschen via en rad olika varumärken.

Efter flera framgångsrika år är Lars Bergholm, vd på företaget, nominerad i Svealand som en av tio finalister i prestigefyllda ”EY Entrepreneur of the Year”.
– Oerhört kul att bli uppmärksammad. Varför vi lyckats så bra? Till en början handlar det om hårt arbete. Sedan är det generellt så att människor i dag satsar på sin fritid. Den behöver inte innebära att du reser speciellt långt bort. Snarare har flexibiliteten, och att var och en kan styra sin egen väg i högre utsträckning, en stor påverkan. Likaså att standarden på våra campingplatser lyfts till helt nya nivåer. Den utökade satsningen på ställplatser, som ger tillgång till exempelvis gästhamnar och golfbanor är också en bidragande orsak, säger Lars och fortsätter:
– Minskad arbetslöshet, god ekonomi och låga räntor spelar också en stor roll. Precis som tillverkarnas syn på att tillgodose olika kunders behov. I dag finns det prisklasser för betydligt fler plånböcker.

Nu vet en nominerad och ishockeyfrälst vd att en spelare aldrig gör ett lag och förklarar ödmjukt:
– Vi firar 25 år 2017. Min far Olle, som startade företaget, brukar stolt säga att en enda person slutat hos oss under alla år och att det är det bästa betyg vi kan få. En god atmosfär präglar såväl oss på Bergholm som alla våra 25 återförsäljare i landet. Sedan handlar just det här om ett individuellt pris. Jag hade dock aldrig blivit nominerad utan min kompanjon och företagets försäljningschef, Patrik Jonsson. Jag hade aldrig kommit på tal utan vår fantastiska och entusiastiska personal.


”Entrepreneur of the Year”, som startade i USA 1986, är en årlig utmärkelse som arrangeras i 60 länder runt om i världen i syfte att stimulera tillväxt samt att profilera och inspirera till entreprenörskap. Priset delas ut regionalt, nationellt och internationellt. Den regionala finalen avgörs på Örebro Slott 23 november, där fyra priser kommer att delas ut.


Bergholm levererar på rekordnivå igen

Årets upplaga av Husvagn & Husbil på Elmiamässan är över. Då kan Bergholm räkna in nya rekordsiffror. 
Dessutom med stolthet skänka 167 000 till välgörande ändamål.

Lyxutrustade husbilar med extra allt eller miljötrendiga husvagnar i mindre format. Årets upplaga av Elmiamässan präglades av mångfald.
– Bredden på besökarnas olika intressen i år är spännande, säger Lars Bergholm, vd på importören Bergholm, sedan Nordens största mässa för husvagnar och husbilar är genomförd för det här året. 
Och den lockade återigen storpublik.
Över 36 000 kom till Elmia och Jönköping. Många av dem besökte den 4 000 kvadratmeter stora monter som Bergholm – en av landets största importörer av husvagnar och husbilar – byggt upp.
Där samlades ett 30-tal återförsäljare från hela landet tillsammans med personal från Bergholm för att visa upp ett antal nyheter för 2018 bland de 80 enheter som ställdes ut.

Vd Lars Bergholm:
– Ska vi tala om trend för året vill jag använda ordet bredd. Vi noterade ett väldigt stort intresse för Morelo, våra husbilar i lyxsegmentet. Men också en stor nyfikenhet på mindre husvagnar, kopplat till ett miljötänk. Många kör i dag hybridbilar vilka har en begränsad dragkapacitet och därmed ökar efterfrågan på lättare fritidsfordon. 

Besökarna i Bergholms monter fick naturligtvis möjlighet att ställa frågor, diskutera upplägg, informeras om alternativ och ta del av kunskap och expertis.
För att sedan åka hem och fundera på ett eventuellt inköp.
Andra slog till direkt under de fem dagar som mässan pågick. 
Det tog exempelvis 63 minuter sedan portarna slagits upp för allmänheten till det att första fordon fått en ny ägare.

Totalt sålde Bergholm, tillsammans med sina återförsäljare, 167 enheter under mässan.
– Ett fantastiskt resultat. Under tre av de fem dagarna var det rekordsiffror för vår del, säger Patrik Jonsson, försäljningschef på Bergholm.

Då familjeföretaget från Kristinehamn, som firar 25-årsjubiluem 2017, gjort till en rutin att skänka 1 000 kronor för varje såld enhet till välgörande ändamål innebär årets succéförsäljning att organisationen Rädda Barnen får 167 000 kronor till sin verksamhet.
– Det är tredje året vi väljer att stödja Rädda Barnen i samband med mässan och totalt har vi haft den stora glädjen att bistå dem med närmare en halv miljon kronor. Jag lovar att det värmer i alla våra hjärtan, avslutar Lars Bergholm.


a

Hitta din närmaste återförsäljare

Våra många återförsäljare finner du i stort sett över hela Sverige. Från Luleå i norr och ända ner till de sydligaste delarna av landet.

Copyright © Bergholm 2018. Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar på hemsidan.