Nyhet

Att campa är smart – på flera sätt

Sommaren börjar gå mot sitt slut men campingsäsongen är långt från över. Om den ens tar slut. Med dagens fritidsfordon, svenskarnas livsstil och fordonens användningsområden är det mer rätt att prata i termerna låg- och högsäsong. Förutom den frihet, flexibilitet och tillgänglighet som följer med husvagn och husbil är det också sett till klimatet, ett av de bästa sätten att semestra.

Okej, vi har sagt det förr och ni som är vana campare vet hur bekvämt och enkelt det är att resa och semestra med husvagn och husbil. Man packar in sina kläder, sängkläder, mat, köksutrustning, cyklar och andra personliga tillhörigheter som ska med på resan, sätter sig i bilen och ger sig iväg. Till ett redan förbestämt mål eller med målet att låta impulsen styra vart det bär hän. 

Men camping är inte bara bekvämt och enkelt – det är också ett smart sätt att semestra. Med eget färdmedel och boende är det lätt att hålla lämplig distans till andra. Oavsett om det är genom att fricampa, stå parkerad på svärföräldrarnas tomt och umgås utomhus under besöket, eller att stå på en campingplats och ha tillgång till eget kök, toalett och andra faciliteter. 

Även ur miljöperspektiv är campingsemester ett bra val. Chalmers och Göteborgs Universitet har tagit fram en klimatkalkylator som visar att semester i husbil är ett av de mest klimatsmarta alternativen. Exempelvis kan en familj på fyra personer, med ett campingfordon under en vecka minska sitt klimatavtryck med 50 procent jämfört med personbil, buss och tåg i kombination med hotell.

Vill du, som så många andra redan gjort, beräkna din resa – genomförd eller kommande – gå in på https://klimatsmartsemester.se eller http://mobiltboende.se/#klimatberakna. Kalkylatorn finns på båda sajterna och på den sistnämnda finns även information, inspiration och tips kring det mesta som rör mobilt boende. Trevlig läsning och resa!

Publicerat 2020-08-14-1435