Nyhet

Husvagns- och husbilstillverkaren Knaus Tabbert mot börsen med 780 miljoner euro i omsättning - Svenske importören räknar med fler fordon i landet

En av pandemins och den påföljande ”hemesterns” effekter har varit rekordförsäljning av husbilar och husvagnar i Europa. För att möta en fortsatt stor efterfrågan har tyska bolaget Knaus Tabbert AG, en av Europas ledande tillverkare av fritidsfordon, tillkännagett att man har för avsikt att börsnoteras på Frankfurtbörsen. I Sverige kommer detta framförallt märkas hos Bergholms Försäljning AB och deras närmare 30 återförsäljare, som är de som erbjuder Knaus Tabberts fordon över hela landet.

– Vi har arbetat med Knaus Tabbert sedan vi startade vår verksamhet för 27 år sedan och det känns väldigt inspirerande och spännande att få vara med om denna satsning i en tid då hela världen pratar om klimatsmart hemester, säger Lars Bergholm, VD Bergholm Försäljning AB.

Knaus Tabbert AG är en av de ledande tillverkare av fritidsfordon i Europa med huvudkontor i Jandelsbrunn i Tyskland. 2019 omsatte företaget över 780 miljoner euro med varumärken som Knaus, Tabbert, T@B, Weinsberg, Morelo och uthyrningstjänsten Rent and Travel. Företaget producerade då cirka 26 000 fritidsfordon. EBITDA var cirka 64 miljoner euro.

Under åren 2017 till 2019 är bolagets genomsnittliga försäljningstillväxt närmare 15 procent, med den årliga EBITDA-tillväxten är cirka 9 procent. Företaget räknar med en fortsatt kontinuerlig tillväxt, vilket är en av orsakerna till börsintroduktionen.

– Oberoende, individuellt anpassade och bekväma resor växer snabbt i popularitet, särskilt bland yngre generationer. De senaste åren har vi producerat på gränsen av vad vi klarat av och allt tyder på en fortsatt tillväxt.

– Vår produktportfölj tilltalar både erfarna användare av fritidsfordon och nya äventyrssökande. Med vår börsintroduktion strävar vi efter att ytterligare förbättra vårt företags position och öka vår marknadsandel med ett brett erbjudande för både köp och uthyrning, säger Wolfgang Speck, VD för Knaus Tabbert AG.

Trots att samtliga produktionsanläggningar hållits stängda under en längre period i år, till följd av coronapandemin, har Knaus Tabbert under första halvåret ökat sin EBITDA-marginal med 9,4 procent, jämfört med föregående år.

Företaget räknar med att börsintroduktionen ska ge en kapitalökning på cirka 20 miljoner euro. Denna ska bland annat bidra till att påskynda Knaus Tabberts investeringsplaner för att öka produktionskapaciteten av husbilar och husvagnar till exempelvis Sverige.

Börsnoteringen förväntas bestå av ett offentligt erbjudande i tyska Prime Standard på Frankfurtbörsen och via privata placeringar utanför Tyskland. Med det planerade erbjudandet och noteringen avser Knaus Tabbert att utöka sin aktieägarbas och ytterligare stärka sin position, för att fullt ut dra nytta av den förväntade sektorns tillväxt.

– Knaus Tabbert är en smidig ledare på en blomstrande marknad. Bolagets resultat under de senaste åren och speciellt under första halvåret 2020 visar ännu en gång på flexibiliteten i företagets affärsmodell, avslutar Lars Bergholm.


Fakta Knaus Tabbert AG

Omsättning 2019: 780 miljoner euro.

Varumärken: Knaus, Weinsberg, Tabbert, T@B, Morelo

Antal anställda: Ca 3 000

Representant i Sverige: Bergholm Försäljning AB, grundat 1992.

Publicerat 2020-09-02