Nyhet

Kraftig ökning av husbilsreparationer på Kristinehamns Fritidsservice - så tar du hand om ditt fordon inför vintern

På Kristinehamns Fritidsservice för husvagnar och husbilar har det varit högt tryck sedan tidig vår. Här har man haft nästan dubbelt så många reparations- och serviceärenden som tidigare år. Och trenden ser ut att hålla i sig. Företagets servicerådgivare Niklas Wiberg, tipsar om vad du själv kan göra innan du ställer av fordonet för vintern.

I sommar har fler husbilar och husvagnar än vanligt synts på vägarna, vilket även spiller över på servicecentren runt om i landet.

– Det har varit ett otroligt tryck på våra tjänster i år när så många semestrat hemma, samtidigt som husbilar och husvagnar har blivit otroligt populära, säger Niklas Wiberg, servicerådgivare på Kristinehamns Fritidsservice.

Fler äldre modeller än tidigare år har också rullat in på Kristinehamns Fritidsservice. Här vill ägarna byta kamrem, göra service, fixa med kylen och få igång värmen på fordon som ibland har stått oanvända under flera år. Och trots att norrmännen, som tidigare varit flitiga besökare, har lyst med sin frånvaro i år, har företaget haft fullt upp sedan i mars.

– Det märks att det har sålts mycket fritidsfordon i år och det kan vara svårt för en ny köpare att kontrollera skicket på en begagnad modell eller ha koll på alla nya funktioner. Det är fler än vanligt som har kommit in för att få en genomgång av hur kylen, pannan och alla olika paneler fungerar. Och inför vintersäsongen har vi just nu fullt upp med stora garantijobb, som vägg- och takbyten och större fuktskador, säger Niklas.

På servicecentret jobbar just nu fem personer för fullt i verkstan, och på kontoret märker Niklas Wiberg och kollegan Klas Bergman att säsongen är längre än tidigare. Friluftstrenden håller i sig och även vintercamping är populärt.

– Här gör vi allt från reparationer av chassi, där vi är Fiat-auktoriserade, till el, teknik, snickerier och försäkringsskador. Vi har rykte om oss att lösa såväl stora som små problem och kunder kommer från hela landet för att få hjälp av oss. Dessutom är det många handlare som inte själva hinner med alla tidskrävande garantijobb efter sommaren, som kontaktar oss, säger Niklas.

Men det finns mycket du kan göra själv om du vill hålla fritidsfordonet i gott skick till nästa sommar. Här ger Niklas några enkla tips!

Tänk på det här när du ställer av husbilen för vintern

• Se till att bilen är ordentligt tömd på vatten. Spola ur kranarna så att inget vatten ligger kvar i ledningarna.

• Kyla försämrar batterikapaciteten. Om möjligt, ha sladd i bilen under vintern och koppla annars från batterierna.

• Töm bilen på mat och textilier som kan locka möss. Och placera ut musfällor.

• Möss kan göra mycket skada i motorn. Vissa menar att 2-3 Wunder-baum kan hålla dem borta. Håll koll på att de inte har tagit sig in i luftburken och kommit åt luftfiltret.

• Tanka fullt innan du ställer av bilen, så det inte bildas kondens i tanken.

Publicerat 2020-10-21