Nyhet

Många nya hittar till campinglivet i år

Rekordmånga söker sig till campinglivet, inte minst på grund av uppmaningarna att semestra inom landet och att hålla avstånd. Det är också många som hyr och köper fritidsfordon för första gången – något som bland annat märks på vilka frågor som ställs och vilka fordon som säljs.

Indikationerna kommer både från de nära 30 återförsäljare Bergholm har runt om i landet och via den egna uthyrningstjänsten Rent and Travel. De flesta husbilar är uthyrda under sommaren och även försäljningen går bra.

– Det är ont om begagnat nu vilket tyder på att det är många nya som köper fritidsfordon – eftersom de inte har något tidigare fordon att byta in, säger Patrik Jonsson.

Även frågorna som Bergholm och deras återförsäljare får visar på att det är fler än de vana camparna som nu vill upptäcka Sverige i husvagn eller husbil.

– Många frågor rör praktiska detaljer som hur länge elen och vattnet räcker eller om det går att gå på toa och duscha i fordonet, säger Patrik Jonsson och fortsätter:

– Det går inte att ge exakt svar men man klarar sig ofta en långhelg på de ca 40-50 liter som finns i en husvagn och uppemot en vecka med 100 liter i en husbil – förutsatt att man kan duscha på en ställplats eller tvätta sig i ett vattendrag, säger Patrik Jonsson.

Både husvagnar och husbilar har ett batteri för själva bodelen och funktioner som kyl, spis, värme och varmvatten drivs ofta av gasol. Den som hushållar med strömmen klarar sig närmare en vecka, men med tv, datorer, telefoner och surfplattor som behöver laddas räcker strömmen kanske en långhelg.

– Det är vanligt att välja till solpaneler och många som fricampar i naturen har monterat in ett extra batteri för att bli mer självständiga, säger Patrik Jonsson.

En vanlig fundering är när det är husvagn som gäller och när husbil är att föredra.

– De som vill ha en plats att utgå från väljer oftast husvagn, ställer den på en camping och gör utflykter med bilen. Men det går så klart att resa runt med husvagn också, på samma sätt som med en husbil, säger Patrik.

Som ny kund kan det vara svårt att hitta rätt i det breda utbud som finns av husvagnar och husbilar, både när det gäller nya och begagnade fordon. Men det finns några saker som är bra att ha koll på när man börjar titta.

  • Körkort och bil. För husvagn är det viktigt att veta hur stort och tungt bilen får dra. Även körkortets behörighet spelar in i hur tungt du får dra eller köra.
  • Planlösningen – vilka behov finns? En husvagn är ofta rymligare än en husbil. Hur många ska kunna sova i fordonet och ska ni kunna ta emot gäster?
  • Funktioner – vilka tillval kan vara relevanta? Behövs solpaneler för att klara sig längre utan el?
  • Ekonomin. Husvagn är billigare både i inköp och i drift medan en husbil har både en bodel och bildel. När du väl bestämt dig finns dock många bra finansieringslösningar får både husvagn och husbil. Värt att tänka på är också kostnaderna för skatt och försäkring som skiljer sig åt – inte bara mellan husvagn och husbil utom också mellan olika försäkringsbolag.

Publicerat 2020-07-15