Nyhet

Sommaren 2020 är campingens år – stort intresse för att hyra och äga fritidsfordon

Från tvärnit i mitten av mars till fritidsfordon som sålts redan innan de nått svensk mark och fullbokade sommarmånader. Så sammanfattar Bergholm, en av Sveriges största importörer av husvagnar och husbilar, inledningen på årets campingsäsong.

Inför svemestersommaren 2020 är intresset för fritidsfordon större än någonsin. Hos Bergholm i Kristinehamn nära fördubblades försäljningen av husvagnar och husbilar under juni i år, jämfört med motsvarade månad 2019. Efterfrågan på 2020 års husbilsmodeller varit dock varit svalare på grund av skattefrågan, men även där ser man en effekt av den pågående pandemin.

– När pandemin slog till i mitten av mars blev det tvärstopp precis som i så många andra branscher. Ingen visste vad som skulle hända eller hur man skulle planera inför sommaren. När resor med upp till två timmars resväg från hemorten tilläts lättade det en del och därifrån har trycket bara ökat, säger vd Lars Bergholm.

Med närmare 30 återförsäljare över hela Sverige finns alltid ett stort lager av fordon i nätverket men i år räckte de förbeställda fordonen inte till. 

– Vi märkte snart att fordonen i lager inte skulle täcka efterfrågan och började direkt att skanna den europeiska marknaden efter tillgängliga fordon. Det var ett bra drag och många fordon har sålts redan innan de kommit på svensk mark, säger Lars Bergholm.

Bergholm driver också uthyrningsverksamheten Rent and Travel i Sverige som sedan starten förra året har växt stadigt. Idag finns upphämtningsstationer på åtta orter och så gott som alla fordon är fullt uthyrda fram till sensommaren.

Inte minst via media har svenskarna förstått att det blir semester inom landet i år och med rådande situation och restriktioner är resor med fritidsfordon ett bra sätt att uppleva Sverige. Och det är tydligt att många kommer att campa för första gången.

– Förutom alla de som valt att uppgradera sina semesterfordon i år är det många som tagit steget och köpt sin första husvagn eller husbil. Dessutom ser vi att många som annars semestrar på annat sätt nu väljer att hyra ett fordon. Man ser friheten och flexibiliteten som följer med detta sätt att semestra och jag tror att många särskilt i dessa tider kommer fricampa eller ställa sig på mindre campingplatser och ställplatser, säger Lars Bergholm. 

Publicerat 2020-07-07