Nyhet

Tips för förstagångscampare och nybörjare

Även i år planerar många att hemestra och att hålla avstånd är fortfarande aktuellt. I husvagn och husbil finns kök, egen toa och i många fall även dusch, vilket gör det smidigt att resa utan onödiga kontakter. Men i takt med att allt fler finner tjusningen med fritidsfordon blir frågorna fler: både om vilka regler som finns och praktiska frågor om fordonen. Efter att ha importerat husvagnar och husbilar från några av Europas största varumärken i snart 30 år, har Bergholm gedigen kunskap om campingvärlden. Här delar de med sig av sig kunskap och ger tips inför säsongen.

En pandemi som begränsat vårt resande och att allt fler vill resa utan att flyga långa sträckor har bidragit till den starka hemester-trenden. Många av hemestrarna söker sig till campinglivet och tittar för första gången mot husbil eller husvagn. Det står helt klart att camping är på uppgång och branschorganisationen SCR Svensk Camping ser en fortsatt stark trend med bokningssiffror som närmar sig 2019, som var ett rekordår för svensk camping.

Camping, ställplats eller fricamping – det finns olika sätt att campa

Inledningsvis gäller det att fundera på om man vill bo på en organiserad camping, en enklare ställplats eller fricampa. Ofta går det bra att hitta en camping eller ställplats längs resans gång, men nu när intresset är rekordstort är det bra att boka eller ringa campingen innan. Det finns flera bra appar och sajter att ha koll på, som digitalt camping-ID i appen My Camping Key eller camping.se som listar campingplatser och inspiration.

– Har man aldrig rest i husbil eller husvagn tidigare kan det vara skönt att börja med en kortare resa och bo på en camping första gången. På så sätt hinner man lära känna sitt fordon och förstå mer kring sina behov på resan, säger Patrik Jonsson, platschef på Bergholm.

Hur fungerar fricamping?

Många drömmer om att hitta en ostörd plats i naturen och bara rå om sig själv. Fricamping möjliggör just det, och man står inte på en plats specifikt avsedd för camping. I många fall är det okej att parkera och sova i sin husbil så länge man har följt parkeringsreglerna, men det finns regler att förhålla sig både i samhällen och i naturen. Var och hur man får köra och stå regleras bland annat av parkeringsregler, terrängkörningslagen, allemansrätten och reglerna i den aktuella kommunen. Det är endast tillåtet att köra på vägar – inte i skog, på stränder eller ängar. På enskilda vägar är det upp till ägaren att bestämma om motortrafik får framföras och om det är tillåtet att parkera, samt att markera vad som gäller. Det är viktigt att läsa skyltar noga och vid osäkerhet kolla med kommunen man reser i.

Hur länge räcker vatten, ström och gasol?

Hur länge man klarar sig är individuellt och beror på vilka vanor man har. Om man undviker att duscha men borstar tänderna, tvättar händerna och liknande räcker en 100-literstank i en husbil runt en vecka för två personer. En 40-literstank i en husvagn brukar räcka ungefär en långhelg.

Både husbilar och husvagnar har ett batteri specifikt för bodelen, vilket gör det möjligt att stå uppställd utan att vara ansluten till ström. Den som hushållar med strömmen kan klara sig upp till en vecka, men användningen av saker som tv, laddning av mobiler etc påverkar. Hur gammalt fordonet är kan också spela in. Nya fordon har LED-lampor som knappt drar någon el och kyl, spis, värme och varmvatten drivs av gasol.

– Det är vanligt att fricampare kompletterar med solpaneler, och våra återförsäljare kan montera dessa på både nya fordon och i efterhand, säger Patrik Jonsson.

Under sommarmånaderna kan en gasolflaska räcka i flera månader, och ofta finns plats att ta med en extra flaska. Se till att anläggningen är testad i en verkstad och be gärna den som säljer fordonet om en genomgång om du känner dig osäker kring hanteringen. Framförallt nya fordon har utvecklade säkerhetssystem för gasol och det finns även extra gasollarm att köpa till.

Praktiska tips inför resan

  • Planera in luft i schemat och skynda långsamt. Ha inte en för tight resrutt, utan att ha extra tid om något oväntat händer. Kanske vill man stanna längre vid en vacker sjö eller resa tidigare eftersom vädret var dåligt. Att ha luft i schemat är extra viktigt när man reser med barn, där behovet av stopp längs vägen kan vara större. Allra första resan är det bra att resa en kortare sträcka för att lära känna sitt nya fordon.
  • Håll koll på fordonets lastvikt för att kunna bedöma hur mycket packning som kan tas med. Ofta använder man inte lika mycket kläder på resande fot som på hemmaplan och i många fall finns det möjlighet att tvätta vid ett besök på en camping.
  • Cykel gör det enkelt att göra utflykter och upptäcka nya saker på platser där det inte är möjligt att ha med fritidsfordonet. Står husvagnen på en camping är cykeln smidig för utflykter och med en husbil är det lättare att parkera utanför stadskärnan och ta cykeln sista biten.
  • Se till att GPS:en är uppdaterad med aktuell trafikinfo och ha med en vanlig karta också. Tänk på att ställa in GPS:en på rätt fordonstyp, annars är risken att den leder fel.

Publicerat 2021-07-05