Nyhet

Uthyrningstjänsten Rent and Travel har ökat med 300 procent

Företeelsen att hyra husbil är relativt ny i Sverige men helt klart är att den kommit för att stanna. Ett tydligt exempel på detta är uthyrningstjänsten Rent and Travel som under årets första fyra månader ökat sina bokningar med 300 procent, jämfört med förra året. En utveckling som bland annat fått stationen i Kalmar att utöka antalet husbilar rejält och ta emot många långväga kunder.

Svemester-trenden från 2020 ser ut att hålla i sig och svenskarnas intresse för fritidsfordon ser bara ut att växa sig allt starkare. För de som inte är redo att köpa en egen husvagn eller husbil är ett bra och smidigt alternativ att hyra – något som lockar såväl yngre som äldre.

Sehammars i Kalmar är en av stationerna inom uthyrningskonceptet Rent and Travel som trots den relativt nystartade affärsgrenen redan har utökat antalet fordon och tror sig behöva göra det snart igen.

– Vi startade som upphämtningsstation för Rent and Travel förra året och hyrde ut den första husbilen i juni. Då hade vi två husbilar men insåg snabbt att efterfrågan var mycket större, så i år har vi sex husbilar och planer på att ta in ännu fler fordon. Det här är bland det roligaste vi har gjort och många nybörjare blir förvånade över hur fina och välutrustade husbilarna är, säger Niklas Cederlöf, vd på Sehammars. 

Förutom den stora efterfrågan och positiva bemötandet från kunder har uthyrningen inneburit många kunder från ett nytt område, vilket varit lite överraskande för Niklas och hans kollegor.

– Naturligtvis har vi kunder från närområdet som hyr för att resa bort, men uppskattningsvis hälften av våra hyrkunder kommer från Stockholm med omnejd. Kalmar är lite av en inkörsport till Öland, och populära semestermål som exempelvis Österlen, Halmstad och Falkenberg ligger också på bekvämt avstånd så många väljer att ta personbilen hit och sedan utgå med husbilen härifrån, säger Niklas Cederlöf.

Liksom i stora delar av turistindustrin blev det mer eller mindre tvärstopp för uthyrningen när pandemin slog till i februari förra året men i april tog det fart och många svemestrade i husbil. För Rent and Travel har bokningarna fortsatt öka och jämfört med samma period 2020 har tre gånger så många bokningar gjorts under årets första fyra månader. De flesta för resor under sommarmånaderna men även en del under våren.

Uthyrningskonceptet Rent and Travel kommer från Tyskland och lanserades i Sverige 2019 genom husvagns- och husbilsimportören Bergholm. Idag finns upphämtningsstationer på åtta orter och diskussioner med flertalet aktörer runtom i landet pågår.

– Aldrig har vi sett en sådan efterfrågan på fritidsfordon som det senaste året, sett till såväl antalet uthyrda som sålda fordon. Många har upptäckt tjusningen med camping för första gången och jag är övertygad om att många kommer fortsätta att semestra inom landet med husbil eller husvagn även framöver, säger Lars Bergholm, vd på Bergholm.

Publicerat 2021-05-04