Nyhet

Bergholm på Elmia Husvagn Husbil: Husvagn för elbilar och smidiga fordon

Innovativ teknik och lätta fordon med maximerad funktion på komprimerad yta. Det är genomgående för de husvagns- och husbilsnyheter Bergholm presenterar under Elmia Husvagn Husbil i Jönköping 6–10 september. – Knaus nya lättviktshusvagn Yaseo är riktigt spännande, det finns bara två exemplar i världen och ett av dem är på tillfälligt besök i Sverige just under mässan, säger Lars Bergholm, vd på Bergholm.

Att samhället och bilbranschen tar allt större och snabbare steg mot eldrift är inget som undgått tillverkarna av fritidsfordon. Eftersom eldrivna bilar ofta har lägre dragvikt måste husvagnarna bli lättare. Ett tydligt exempel är den nya husvagnen Yaseo från Knaus. Modellen är en av de runt 100 fordon som visas i Bergholms monter under Sveriges största evenemang för campingliv – Elmia Husvagn Husbil. 

– Modellen beskrivs som den optimala husvagnen för elbilar med sin nätta vikt och de kompakta dimensionerna. Ett framtidsfordon, säger Lars Bergholm.

Trenden med mindre fordon är tydlig. Knaus Tabbert har analyserat sina fordon för att rymma samma funktioner på mindre yta. Det görs viktminskande justeringar på befintliga modeller och nya lanseras med innovativa möbelkoncept. Utrymmen nyttjas smart och kan ha flera funktioner beroende på stundens behov. Exempelvis kan en soffa eller säng tillfälligt ge plats för duschutrymmet som sedan viks ihop igen när duschen är avklarad. 

I vanlife-inspirerade CaraLife förvandlas sittytan till dusch, och Tourer CUV är genom sitt höjbara tak lik en vanlig personbil i körläge men får genom ett knapptryck en inre höjd på 2,17 meter i campingläge. Det sänkta taket ger också lägre bränsleförbrukning eftersom luftmotståndet minskar.

– Det är spännande tider nu, när fokus på allvar riktas mot enkelhet och små fordon – utan att för den sakens skulle låta komforten ge vika, säger Lars Bergholm. 

Utöver fordon från Knaus, Weinsberg och Tabbert visar Bergholm premiumvarumärket Morelo, charmiga T@B samt italienska CI och RollerTeam. Totalt innehåller den 5 400 kvm stora montern i D-hallen runt 100 fordon: allt från prisvärda husvagnar för familjen och kompakta husbilar för äventyraren till absolut lyxklass. Montern får också besök av Arvingarna som under torsdagen spelar och pratar om sina husbilsupplevelser.

Publicerat 2023-08-30